OLIKA HUDTYPER

Det finns flera olika hudtyper, bland annat torr, fet, känslig och mogen. Vilken hudtyp du har är till stor del genetisk, men kan också påverkas av ålder, livsstil och årstid. Din hy förändras med tiden och det är omkring 35-årsåldern som vi märker av strukturförändringar i huden. En ansiktskräm som du använt under många år kanske inte är den bästa för din hud idag. Hudtypen kan också ändras med årstiderna, den lite tunnare dagkrämen du använt under sommaren kanske måste ersättas med en fetare under vinterhalvåret. För att säkert ta reda på vilken hudtyp just du har kan en hudterapeut utföra en noggrann hudanalys.

 

Blandad hy

Blandad hy är den hudtyp som är vanligast och består av en kombination av olika hudtyper uppdelat på flera zoner i ansiktet. Ofta har den en fetare T-zon (panna, näsa, haka) och normala till torra kinder. Hudvård för en blandad hy är inriktad på att minska talgmängden i T-zonen och återfukta de torrare områdena.

Normal hy

En normal hy kännetecknas av att den är mjuk och spänstig med en jämn yta utan synliga porer. Vanligtvis är normal hy ganska problemfri och du slipper oftast torra områden och finnar.

Fet hy

Fet hy har en hög talgproduktion i hela ansiktet, som lätt blir glansigt. Stora vidgade porer, finnar och pormaskar är vanligt.  Har du fet hy bör du använda produkter som minskar talgproduktionen och ger en matt yta.

Torr hy

Har du torr hy är porerna små, talgproduktionen låg och den har brist på både fukt och fett. Detta kan leda till att huden kan vara lite till mycket fjällig. Ofta blir huden ännu torrare under vinterhalvåret. För en torr hy är återfuktning väldigt viktigt, både för att mjuka upp huden och att förhindra tidigt åldrande.

Känslig hy

Känslig hy påverkas lätt av inre och yttre faktorer som väder, stress, luftföroreningar, hormonbalans och kost.  Huden är jämn med små porer, men reagerar ofta med rodnad och torrhet när den utsätts för påfrestningar. Har du känslig hy behöver du milda och återfuktande produkter utan alkohol och parfym.

Mogen hy

En mogen hy har fina linjer och rynkor och uppvisar även ofta tecken på solskador i form av pigmentfläckar. Huden har mist lite av sin spänst och elasticitet och är oftast åt det torra hållet (även om den även kan vara fet). Val av produkter bör anpassas efter känslighet och behovet av fukt.