AHA – SYROR

AHA står för Alpha Hydroxy Acid och är ett samlingsnamn för en rad olika syror som förekommer naturligt i bl.a. frukt. De har använts för hudvård ända sedan antiken för att snabba på cellförnyelsen, exfoliera (peela) gamla förbrukade celler från vår hudyta. AHA bidrar även till att förbättra hudens förmåga att bevara fukt. Det finns i huvudsak sex olika AHA-syror som kan utvinns naturligt ur tre olika källor: sockerrör, mjölk och frukt. I ingrediens förteckningar så skrivs dessa mestadels på engelska. Nedan ser du både det svenska och engelska (inom parantes) ordet för de tre AHA-syror i Loviderms produkter som vi använder i våra behandlingar.

 

Glykolsyra, (Glycolic Acid)

 

Har den minsta molekylen av alla AHA-syror och den tränger därför in snabbt och djupt i huden. Loviderm använder glykolsyra i alla sina AHA-produkter och är därför både snabb- och djupverkande. Glykolsyra framställs naturligt ur sockerrör men kan också framställas syntetiskt. Funktionen i hudvård är att avlägsna gamla hudceller, torr och narig hud samt att minska rynkor och linjer på huden. Bra på b.la: Acne, hyperpigmentering, rynkor, torrhy, aktinisk keratos (dvs en förtjockning av hornlagret orsakad av överdriven solexponering under längre tid.

.

Mjölksyra, (Lactic Acid)

 

AHA-syra som framställs ur sura mjölkprodukter, ost och yoghurt samt jästa frukter och grönsaker. Inom hudvården så används mjölksyra som ett alternativ till andra AHA-syror speciellt för personer som kan vara känsliga mot dessa. Surheten är i sig välgörande eftersom frisk hud är svagt sur. Den har även antibakteriella egenskaper. I Loviderms produkter används mjölksyra för att få produktens pH-värde nära hudens egna pH. I hög koncentration verkar mjölksyran avfjällande, dvs det yttre hudlagret exfolieras bort. Resultatet blir att översta hudlagret blir tunnare, mjukare, ser fräschare ut och kan ta upp andra ämnen lättare. Bra på b.la: Torr hy, obalanserad hy, fet hy, stora porer, akne, rynkig hy, hy med ojämn pigmentering.

 

Citronsyra, (Citric Acid)


Är en antioxidant och fungerar också som ett naturligt konserveringsmedel. Den högsta nivån naturligt förekommande citronsyra hittas i apelsiner, citroner och lime. Syran används även inom olika hudvårdsprodukter, men oftast i små mängder p.g.a. dess höga surhet och sammandragande egenskaper. Citronsyra är fuktighetsupptagande, desinfekterande och sammandragande. Citronsyra kan räknas både som en AHA-syra och en BHA-syra.

 

AHA – Syrornas effekt


Efkterna av AHA-syra behandling är flera: Först och främst skalar den av hudens yttersta lager av döda keratinocyter (peeling) vilket ger en mer livful lyster till hyn. Dessutom påverkar åtminstone de minsta AHA-syrorna de levande keratinocyterna och melanocyter i överhudens (epidermis) djupare delar samt fibroblaster i läderhuden (dermis). Detta leder till en jämnare och slätare hud och kan minska melasma – färgförändringar i huden som orsakas av solskada eller är hormonellt uppkomna (p-piller, graviditet). AHA-syrorna kan också lösa upp pormaskar och kan verka profylaktiskt mot finnar och kvisslor.


Att tänka på

Undvik att sola när du använder produkter med AHA. När det gäller behandlingar med AHA-syror rådgör extra med din hudterapeut.